| | Copilul tau e dreptaci sau stangaci? | |
|
|
| Autor | Mesaj |
|---|
ramona

Numarul mesajelor: 276 Varsta: 33 Localizare: Mangalia DESPRE NOI: Ramona Ionela - mama,Cosmin Petru - copil 1 & Albert Fabian - copil 2 Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mar Mar 25, 2008 12:01 pm | |
| Cand aflu daca copilul meu e dreptaci sau stangaci? Preferinta bebelusului pentru mana sa dreapta sau stanga poate aparea devreme, de la 6-9 luni. Chiar si asa, nu poti spune ca intr-adevar este dreptaci sau stangaci pana la 2-3 ani, cand va incepe sa prefere aceeasi mana in mod constant. Unii copii pot fi ambidextri (se folosesc in mod egal de ambele maini), pana la 5-6 ani si apoi fac o alegere finala.
Mana dominanta este influentata in mare masura de genetica. Daca tu si partenerul tau folositi mai bine mana stanga decat cea dreapta, copilul vostru are 45-50% sanse sa fie si el stangaci. Aproximativ 10% dintre oameni sunt stangaci.
Daca sunteti curiosi ce parte va deveni dominanta la bebelusul vostru, incercati sa-i oferiti o jucarie care sa-l atraga. In cazul in care va incepe sa-si dezvolte o mana dominanta, sunt sanse mai mari sa o foloseasca pe aceasta pentru a ajunge la jucarie.
Daca bebelusul pare sa folosesca exclusiv o mana inainte sa implineasca 18 luni, este bine sa discutati cu medicul pediatru, deoarece o mana dominanta atat de devreme poate fi un semn de tulburare a dezvoltarii motorii.
Cand urmariti dezvoltarea motorie a copilului, tineti minte ca nu este o idee buna sa incercati influentarea mainii dominante. In timp ce genetica nu explica complet de ce cineva devine dreptaci sau stangaci, s-a devedit stiintific ca dezvoltarea predominanta a unei emisfere cerebrale conduce la folosirea cu mai multa usurinta a unei parti a corpului, dreapta sau stanga. Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului si emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului. Fortand un copil sa foloseasca mana dreapta cand defapt el este stangaci, este putin probabil sa functioneze pe termen lung, copilul va fi doar confuz si frustrat.
A fi stangaci nu inseamna a fi mai putin indemanatic sau mai putin inteligent. Cateva exemple de stangaci faimosi, din diferite domenii, sunt elocvente: Michelangelo, Albert Einstein, Mark Twain (novelist), Henry Ford (producator automobile), Dwight. F. Davis (fondatorul cupei Davis in tenis), Ronald Reagan (presinte US), Bill Clinton (presedinte US), Angelina Jolie (actrita), Sarah Jessica Parker (actrita), Monica Seles (jucatoare de tenis). |
|
 | |
ramona

Numarul mesajelor: 276 Varsta: 33 Localizare: Mangalia DESPRE NOI: Ramona Ionela - mama,Cosmin Petru - copil 1 & Albert Fabian - copil 2 Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mar Mar 25, 2008 12:05 pm | |
| al meu e stangaci!!!!!!!!
:()
imi seamana!!! |
|
 | |
Crina

Numarul mesajelor: 702 Varsta: 37 Localizare: Suceava DESPRE NOI: Crina mami si fetita mea Denise. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mar Mar 25, 2008 2:18 pm | |
| Si fica-me vrea cu stanga sa faca tot.Dar eu ma tot chinui sa o invat cu dreapta sa manance,sa scrie... |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Mar 26, 2008 7:35 am | |
| noi suntem inca micuti dar tot ceea ce face cu manuta este cea stanga, nush daca acum la 1 an jum este vreo problema poate mai tarziu vom vedea in timp.... |
|
 | |
florares

Numarul mesajelor: 136 Varsta: 37 Localizare: SIMERIA Stare de spirit: viata mea sunt ei: RAUL,RAULA si RARES DESPRE NOI: mami-FLORI.- tati-NICU si copii RAUL,RAULA si RARES Data de inscriere: 25/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Mar 29, 2008 6:14 am | |
| ai mei toti trei sunt dreptaci .... |
|
 | |
simohrencsar

Numarul mesajelor: 2239 Varsta: 31 Localizare: lugoj Stare de spirit: vesela Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Mar 29, 2008 6:44 am | |
| printesa mea mazgaleste,papa cu dreapta sa speram ca ramanem pe pozitie.pusi. oricum am vazut copii care scriu cu mana stanga si aveau un scris foarte frumos |
|
 | |
Alice

Numarul mesajelor: 362 Varsta: 28 Localizare: Bucuresti Stare de spirit: mamica fericita DESPRE NOI: Alice si Sarah :mama si fiica Data de inscriere: 23/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mar 30, 2008 10:53 pm | |
| A mea deocamdata o foloseste pe dreapta |
|
 | |
simo

Numarul mesajelor: 518 Varsta: 29 Localizare: Dej, jud.Cluj Joburi/Distractii: Profesor Stare de spirit: mereu fericita Data de inscriere: 29/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Lun Mar 31, 2008 10:17 am | |
| Si noi folosim tot mai mult mana dreapta...... |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Lun Mar 31, 2008 5:29 pm | |
| Cred ca e dreptaci , chiar daca foloseste si mana stanga destul de des . |
|
 | |
monica_2008

Numarul mesajelor: 207 Varsta: 41 Localizare: Baia-Mare Joburi/Distractii: sa am grija de fetitele mele Data de inscriere: 31/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Apr 02, 2008 11:46 am | |
| Denisa este stangace,deocamdata Karla nu stiu,prinde cu amandoua manutele dar eu ii dau in dreapta si lingurita si orice sa pape |
|
 | |
corina28

Numarul mesajelor: 2304 Varsta: 31 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: familia mea Stare de spirit: fericita si implinita DESPRE NOI: minunea noastra Alessia-Nicoleta si mami Corina. Data de inscriere: 26/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Apr 02, 2008 11:50 am | |
| nu pot sa-mi dau seama acum ,dar cred ca e dreptace,o foloseste mai des,sper sa nu semene cu sotul ca el e stingaci. |
|
 | |
simohrencsar

Numarul mesajelor: 2239 Varsta: 31 Localizare: lugoj Stare de spirit: vesela Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Apr 02, 2008 12:35 pm | |
| conteaza asa mult daca e stangaci ca nu stiu? |
|
 | |
tic23tac

Numarul mesajelor: 120 Varsta: 32 Localizare: italia Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: claudia...roby Data de inscriere: 29/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Apr 02, 2008 1:45 pm | |
| si roby tot cu stanga prefera sa manance insa nu cred ca va fi o chestie definitiva |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 03, 2008 10:01 am | |
| cred ca dreptaci dar cateodata si stangaci ,asa e si sotu la fotbal da cu picorul stang |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 03, 2008 3:19 pm | |
| sut si gol. :bball: ce conteaza seamana cu tati |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 03, 2008 6:50 pm | |
| |
|
 | |
Ali

Numarul mesajelor: 4433 Varsta: 32 Localizare: timisoara Joburi/Distractii: intendent Stare de spirit: optimista DESPRE NOI: Alina mama lui Alex si Melissa tata Cristian
Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Vin Apr 04, 2008 9:08 am | |
| fetita mea foloseste mai mult dreapta |
|
 | |
analis

Numarul mesajelor: 2456 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Vesela...! DESPRE NOI: mami Carla /tati Adrian/Andra-Analis/Antonio Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Apr 05, 2008 2:34 pm | |
| Analis cred ca e dreptace.Dar se descurca bine cu ambele maini. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 10:28 am | |
| seamana cu tati..foloseste ambele maini
adica..tata scrie si mananca cu stanga si la restul fol dreapta alex la fel...numai ca mananca cu dreapta, scrie cu stanga si la joaca se fol mai mult de stanga |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 1:09 pm | |
| si mai bine daca face buba la dreapta se joaca cu stanga si invers,dar mai bine sa nu faca buba |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 2:43 pm | |
| fetelor eu am observat ca minca mai bine cu stanga decat cu dreapta sa las oare ,si tot cu stanga prinde si jucariile si da inmingea tot cu picorul stang,rar foloseste dreptu |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 2:45 pm | |
| juli...are cu cine semana? la mine seamna cu tac'su |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 6:32 pm | |
| | alex2006 a scris: | juli...are cu cine semana? la mine seamna cu tac'su |
sigur ca are ,sotu scrie si cu stangu si cu dreptu cred ca nu are rost sa fac prob dar nu stiu daca e bine |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Apr 17, 2008 8:42 pm | |
| perfect julia..si la mine e la fel dar nici eu nu imi fac probleme |
|
 | |
gabyy

Numarul mesajelor: 418 Varsta: 32 Localizare: Bucuresti DESPRE NOI: --- Data de inscriere: 18/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Lun Apr 21, 2008 11:34 pm | |
| Eu fac majoritatea treburilor cu mana stanga, cei drept nu scriu:), am observat ca Niko se joaca cu lopatica sau jucariile tot cu mana stanga, deocamdata nu mananca cu lingurita singura, dar tinde sa o ia si cu stanga si cu dreapta si sa o duca la gurita.Vom vedea...nici eu nu-mi fac griji. |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mar Apr 22, 2008 7:42 pm | |
| |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Vin Mai 02, 2008 11:06 pm | |
| din cate am inteles, coordonarea aceasta a partii principale este determinata din creier ... ce e acolo setat, asta e ... asa ca nu prea avem ce sa le facem dar e f greu cand incep scoala, pt ca la scris ei trebuie sa faca totul altfel decat ceilalti copii, ceea ce le va lua timp mai mult iar daca vor fi presati sa faca totul cu mana dreapta tot greu le va fi, pt ca nu li se va parea ceva normal astea mi le-a povestit o dra kineto, al carei baietel e stangaci si se chinuie f mult cu el din cauza asta |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Mai 03, 2008 7:15 am | |
| dar ar trebui sa fie mai intelegatori cu ei poate sa li se intample si lor |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Mai 03, 2008 6:29 pm | |
| acum cateva luni si eu credeam ca va fi stangace (tatal sotului este stangaci, dar l-au dezvatat), dar eu ii dadeam sa manance stand fata in fata cu ea ... cand am schimbat pozitia, dandu-i din ei, a inceput si ea sa foloseasca mai mult mana dreapta cred ca imita in oglinda de vedea ca fac eu ... nici acum nu foloseste doar dreapta, de multe ori ii trebuie 2 lingurite si baga in gura cand cu una, cand cu alta (in gura oricum nu ajunge nimic, pt ca pe drum o intoarce cu fundul in sus) :() |
|
 | |
gabyy

Numarul mesajelor: 418 Varsta: 32 Localizare: Bucuresti DESPRE NOI: --- Data de inscriere: 18/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mai 04, 2008 12:10 am | |
| Ce tare ai fost Iriss cu lingurita... si Niko vrea singura sa ia cu lingurita, dar ajunge goala pana la gurita :suspect: |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mai 04, 2008 1:09 pm | |
| deea mea pe zi ce trece vad ca duce tot mai bine lingurita la gurita cu tot cu mancare in ea dar mai dam si pe jos,destul de mult |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mai 04, 2008 1:46 pm | |
| eu nici nu ma chinui prea tare sa o invat pe ea sa duca la gura, cred ca e prea mica, are doar 1 an si 3 luni ... dar peste o luna o sa incept scolarizarea |
|
 | |
florina

Numarul mesajelor: 1817 Varsta: 30 Localizare: Costinesti,Constanta Stare de spirit: Fericita si implinita cu familia mea DESPRE NOI: Rares-Mihai ,nazdravanul lui Flory si al lui Ionut Data de inscriere: 24/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mai 04, 2008 2:56 pm | |
| Si baiatul nostru e dreptaci,pt ca da cu piciorul drept in minge,are momente cand foloseste manuta stanga,dar mai mult foloseste dreapta.Copii nasilor mei sunt amandoi stangaci,mai ales cel mare care are 10 ani se descurca numai cu stanga (scrie,tine mouse-ul tot cu stanga,da cu piciorul stang in minge....) |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Dum Mai 04, 2008 9:25 pm | |
| mult succes irina..si asteptam vesti |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Mai 07, 2008 1:32 pm | |
| noi acum papam si cu stanga si cu dreapta, nu ma agit ca tatal meu e stangaci si nu are nici un fel de problema... |
|
 | |
MARYNA

Numarul mesajelor: 673 Varsta: 27 Localizare: bucuresti Stare de spirit: happy everyday !! DESPRE NOI: mama= marina, tatal=razvan, copiil=andreea claudia Data de inscriere: 17/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Mai 07, 2008 11:18 pm | |
| noi suntem dreptace...scrie cu dreapta, papa cu dreapta.... |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Mai 08, 2008 3:25 pm | |
| si deea la fel am observat ca daca ii dau lingurita in mana stanga o muta in dreapta |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Mai 08, 2008 5:44 pm | |
| nepotica mea este stangace,scrie mananca adica totul face cu stanga sora mea sa enervat tare pe educatoarea noastra veche caci o obliga pe fata sa scrie cu dreapta saraca venea acasa plangand pana ne-a spus drul de famile sai spunem sa nu o oblige sa scrie cu dreapta,sa lase fata in pace |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Mai 08, 2008 9:29 pm | |
| ce nesimtita,imi pare rau pt nepotica ta si i-ati spus educatoarei sa o lase in pace |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Mai 08, 2008 9:34 pm | |
| imi pare rau Noiemi pt nepoata ,de asta mi frica si mie daca va ajunge Tony stangaci |
|
 | |
petruta

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Vin Mai 09, 2008 11:07 pm | |
| | noemi80 a scris: | nepotica mea este stangace,scrie mananca adica totul face cu stanga sora mea sa enervat tare pe educatoarea noastra veche caci o obliga pe fata sa scrie cu dreapta saraca venea acasa plangand pana ne-a spus drul de famile sai spunem sa nu o oblige sa scrie cu dreapta,sa lase fata in pace |
ce femeie rea nu are voie sa faca asa ceva.... |
|
 | |
Anca

Numarul mesajelor: 13591 Varsta: 34 Localizare: jud. Brasov Joburi/Distractii: cadru didactic DESPRE NOI: mama Anca si fetita Sara Data de inscriere: 16/05/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Iun 07, 2008 8:14 pm | |
| sara deocamdata prefera sa faca aproape toate cu stanga!! |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Iun 07, 2008 9:48 pm | |
| da desigur si a lasato in pace acum are alta educatoare |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Lun Iun 09, 2008 2:18 pm | |
| ce bine sa scapat de nebuna aia,ca sa nu o fac altfel |
|
 | |
GABITA

Numarul mesajelor: 627 Varsta: 33 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica implinita Data de inscriere: 26/03/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Lun Iun 09, 2008 2:20 pm | |
| gabita este dreptaci....rar se intampla sa pape cu mana stanga |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Iun 14, 2008 10:15 am | |
| alexia e dreptace.sper sa nu-si schimbe obiceiul |
|
 | |
simohrencsar

| Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Sam Iun 14, 2008 11:54 am | |
| nu cred odata ce a inceput asa nu are cum sa se mai schimbe |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Joi Iun 19, 2008 2:54 pm | |
| Sper sa ai dreptate Simo:) |
|
 | |
DianaJidavu

Numarul mesajelor: 1891 Varsta: 37 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: muzica,fotografiile,florile, calatoriile Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: Diana-mama, Alexandru (Dumitru)-puiutul lui mami si tati, Mircea-tata Data de inscriere: 02/06/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Iul 23, 2008 1:12 pm | |
| asta asa e. De mici se observa cu care mana manuieste mai bine lucrurile. Alex e dreptaci. NU era nici o problema si daca era stangaci. |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13637 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Copilul tau e dreptaci sau stangaci? Mier Iul 23, 2008 1:33 pm | |
| uite treaba asta nici nu am observat,o sa fiu atenta si am sa va spun |
|
 | |
| | Copilul tau e dreptaci sau stangaci? | |
|