| | Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani | |
|
|
| Autor | Mesaj |
|---|
ramona

Numarul mesajelor: 276 Varsta: 33 Localizare: Mangalia DESPRE NOI: Ramona Ionela - mama,Cosmin Petru - copil 1 & Albert Fabian - copil 2 Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Mar 24, 2008 9:27 am | |
| Dupa atingerea varstei de 1 an, copilul face un salt calitativ de dezvoltare. Capacitatea de a comunica verbal cu membrii familiei incepe sa se formeze, copilul investigheaza liber, pe propriile picioare "mediul ambiant", se perfectioneaza procesele de digestie si cele metabolice, dentitia se completeaza pana la 2 ani.
La aceasta varsta, se fixeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata, fapt de mare importanta pentru starea de sanatate de mai tarziu. Parintii trebuie sa impuna copiilor cele mai corespunzatoare si sanatoase obiceiuri alimentare.
Acestea sunt:
asigurarea unui program regulat al pranzurilor; intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide; evitarea bauturilor dulci la culcare(acestea favorizeaza devoltarea cariilor dentare); evitarea consumului de lichide intre mese(acestea scad apetitul); evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate intre mese, ele scad de asemenea apetitul; se vor folosi o data sau de doua ori pe zi, la sfarsitul meselor principale; evitarea fortarii copilului la masa; evitarea manevrelor de stimulare a acceptarii alimentelor prin oferirea de distractii in timpul mesei (aceasta poate duce la un comportament nevrotic fata de alimentatie). Se va permite copilului sa-si selecteze alimentele, dar cu mare grija de a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata.
Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana.
Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Se foloseste oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite (omleta, jumari, ochiuri cu grasime) nu sunt indicate pentru copii mici.
Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii prin continutul crescut de gelatina si lipide.
Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului. Ficatul, rinichiul, inima si chiar creerul (dat peste varsta de doi ani) au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale (Fe, Ca, etc). Grasimile se vor da sub forma de: unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise la aceasta varsta slanina, untura si seul. Mezelurile sunt greu de digerat, prea condimentate, usor alterabile si se interzic copiilor mici. Sunca de Praga se poate administra copiilor peste 1 an si 6 luni – 2 ani. Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici(1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, tomatele, ardeii. Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Usturoiul, ceapa si alte condimente vegetale nu se recomanda in alimentatia copiilor mici, de preferat sa se foloseasca legumele in stare proaspata, si mai putin sub forma de conserve.
Fainoasele date copilului mic vor consta din: paine, mamaliguta, orez, paste fainoase, prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi.
Dupa varsta de 1 an, copilul va fi invatat sa manance singur la masa. In jurul varstei de 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita cu succes partial, poate sa tina o cana in mana sau cand da sa bea, ridica cana spre cap, decat sa coboare capul si se murdareste. Parintii trebuie sa accepte aceste imperfectiuni ale manualitatii si sa incurajeze deprinderea de catre copil a autoalimentarii. Nu rareori copii, "menajati", supraprotejati necesita administrarea alimentelor de catre o persoana pana la varsta de scoala.
Daca insa i se ofera pasibilitatea de antrenare, in jurul varstei de 2 ani copilul va manca singur corect sau aproape corect. Copilul la varsta de 1-3 ani va avea 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.
Consecintele alimentatiei dezechilibrate sau ale tehnicilor inadecvate sunt:
anemia hipocroma la copii alimentati in principal cu lapte si produse lactate cu fainoase; cariile dentare, de "biberoane", la cei care continua sa foloseasca biberonul sau beau la culcare lichide dulci; anorexia neurogena care apare la copii alimentati intr-o atmosfera stresanta; obezitatea prin exces de calorii (fainoase); parazitozele intestinale, mai frecvente la copii alimentati neigienic sau care, sunt lasati sa "ciuguleasca" in cursul zilei cu mainile murdare. |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Mar 30, 2008 12:14 am | |
| si noi avem un program strict pt mancare care mi l-a dat neonatologul lui gabitza, si ii merge f bine, el oricum e un mancacios si un pofticios bine ca seamana cu tati ca pe mami o i-a vantul pe strada/ :pig: |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Mar 30, 2008 10:08 pm | |
| Alexia mananca aproape orice, inca nu i-am dat mezeluri asa ca as vrea si eu sa stiu daca vreo mamica da la copilas mezeluri din piept de pui, Alexia are acum 1 an si aproape 2 luni si am prietene cu bebici mai mici decat ea care deja au introdus in alimentatia copilului melezurile, mie mi-e cam frica momentan, dar dimineata in afara de lapte, uneori pana la 12-13 nu mai papa nimic, dupa care din ora in ora mananca |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Mar 30, 2008 10:17 pm | |
| gabi nu stiu ce sa iti zic de mezeluri...eu una inca nu am ajuns acolo cu diversificarea...dar eu cred ca ai putea sa ii dai...eu multe mamici am auzit ca dau crenwustei de pui....dar ar tb sa aibe si un program al meselor.asa e recomandat.acum dak ea nu vrea dimineatza....sa pape ...nu stiu ce sa zic... |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Mar 30, 2008 10:24 pm | |
| dimineata cand se scoala papa 250 ml lapte, apoi in unele zile mananca branzica cu fructe , in altele doar o banana iar in altele nimic pana la 12, dupa care mananca la 12 supica/ ciorbica, felul 2 si un fruct, pe la 3 papa iaurtel, sau branzica, pe 4 mancam iar mancarica, vine tati de la serviciu si nu trebuie sa pape singur, la 7 iar mananca, iar la 8 jumate iar laptic |
|
 | |
simo

Numarul mesajelor: 518 Varsta: 29 Localizare: Dej, jud.Cluj Joburi/Distractii: Profesor Stare de spirit: mereu fericita Data de inscriere: 29/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Mar 31, 2008 10:19 am | |
| Si noi papam aproape orice in afara de fasole, mezeluri si deja ne-am format un program si il respectam.........doar ca de doua saptamani nu mai vrea laptic deloc, doar daca ii fac taitei cu lapte sau gris, in rest nu pune gura pe el |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Apr 01, 2008 11:39 pm | |
| | valicutza a scris: | | gabi nu stiu ce sa iti zic de mezeluri...eu una inca nu am ajuns acolo cu diversificarea...dar eu cred ca ai putea sa ii dai...eu multe mamici am auzit ca dau crenwustei de pui....dar ar tb sa aibe si un program al meselor.asa e recomandat.acum dak ea nu vrea dimineatza....sa pape ...nu stiu ce sa zic... |
eu ii dau crevusti de pui fortozo sunt speciali pt copii si sunt facuti numai din piept de pui |
|
 | |
corina28

Numarul mesajelor: 2304 Varsta: 31 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: familia mea Stare de spirit: fericita si implinita DESPRE NOI: minunea noastra Alessia-Nicoleta si mami Corina. Data de inscriere: 26/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Apr 02, 2008 11:47 am | |
| Si Alessia mananca aproape orice ,mezeluri ii dau sunca din piept de pui,e foarte buna si ii place,dar ca orice copil mai are perioade cind papa foarte putin dar nu ma mai stresez ca stiu ca recupereaza dupa citeva zile,atunci e foametea. |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Apr 03, 2008 10:08 am | |
| si Tony papa destul de bine cum a zis si Corina depine de perioade ,santem topit dupa carnea de pui si banane |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Apr 07, 2008 6:06 pm | |
| ce de mamici norocoase ... eu am norocul de a avea un copil asa de mofturos si de pretentios ... ce pacate am de spalat pe lumea asta :() ea mananca bine cam 2 saptamani la 2 luni :cat: in rest, tine la silueta ei ... de ex, de vreo saptamana ... suntem la 3 linguri si apoi un mare nimic am mai descoperit ca mai nou ii plac pastele fainoase (goale, sa nu le combin cu ceva) si painea si mamaliga ... no daca va puteti imagina un copilcare sa manance asta toata ziua :king: |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Apr 08, 2008 11:00 am | |
| Ciorbita de perisoare ii fac de la 8 luni.Din vitel de l;apte sau din pui.Cu patrunjel,putina sare,galbenus si ceapa.Ies foarte gustoase. |
|
 | |
petruta

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Apr 08, 2008 3:14 pm | |
| eu ii dau sa manance orice, evit carmea de porc, in rest ce mananc eu papa si el...e un mancacios si sunt fericita ca nu seamana cu mine ca eu nu prea sunt cu mancarea.. |
|
 | |
analis

Numarul mesajelor: 2456 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Vesela...! DESPRE NOI: mami Carla /tati Adrian/Andra-Analis/Antonio Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Apr 09, 2008 8:03 am | |
| Si Analis mananca orice.Carnea nu-i prea place de fel. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Apr 09, 2008 2:31 pm | |
| eu ii dau mancare de oameni mari cam de la 1 an ... doar ca nu o fac f sarata sau acra, evit rantasurile si prajelile ... |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Apr 09, 2008 2:45 pm | |
| azi am mincat cu tony pizza facut acasa si un coltisor facut pt el ,ia placut numai ca vroia kecup ,iam dat un pic si msa iritat pe fataunde a ajuns asa ca ,cum zice el pa |
|
 | |
corina28

Numarul mesajelor: 2304 Varsta: 31 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: familia mea Stare de spirit: fericita si implinita DESPRE NOI: minunea noastra Alessia-Nicoleta si mami Corina. Data de inscriere: 26/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Mai 10, 2008 4:13 pm | |
| Alessia maninca aproape orice si de cind o avem m-am obisnuit sa gatesc in functie de ea,e mai usor decit sa gatesc separat. |
|
 | |
tania

Numarul mesajelor: 14087 Varsta: 27 Localizare: ancona-satu mare DESPRE NOI: mama:tania tata:simone bebe:arianna si melissa Data de inscriere: 25/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Iun 02, 2008 1:49 pm | |
| si arianna papa aproape orice si are un program destul de bine stabilit. fetelor,prietena mamei mele lucreaza la o firma de comercializare a puilor si mi-a zis ca daca as vedea din ce se fac crenvustii de pui n-as mai manca.....ea nici nu vrea sa auda de ei desi inainte sa lucreze acolo ii adora acum fiecare e liber sa faca ce vrea....oricum la cate prostii sunt in comert.... |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Iun 02, 2008 6:12 pm | |
| si noi mancam orice,nu pot sa zic ca e mofturos |
|
 | |
Alice

Numarul mesajelor: 362 Varsta: 28 Localizare: Bucuresti Stare de spirit: mamica fericita DESPRE NOI: Alice si Sarah :mama si fiica Data de inscriere: 23/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 14, 2008 9:40 pm | |
| Eu ii dau Sarei aproape orice si nu face mofturi.De Crenvusti sa nu aud mi-a zis cineva ca se fac din toate resturile. |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 14, 2008 9:45 pm | |
| Da Alice.mezelurile in general sunt periculoase atat pt oamnenii mari si cu atat mai mult pentru cei mici.crenvustii sunt cei mai periculosi |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 14, 2008 9:47 pm | |
| da asa e nici noi nu mancam crenvusti |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 14, 2008 9:58 pm | |
| aa si ficatul de pui din magazine e cica ft toxic pe ca in ficat se retin toate toxinele...eu nu mai iau de cand am aflat ficat din magazin |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Iun 15, 2008 9:42 am | |
| |
|
 | |
Alice

Numarul mesajelor: 362 Varsta: 28 Localizare: Bucuresti Stare de spirit: mamica fericita DESPRE NOI: Alice si Sarah :mama si fiica Data de inscriere: 23/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Iun 15, 2008 8:28 pm | |
| DA STIAM SI ASTA,DAR ORICUM SAREI NU-I PLACE .NU I-A PLACUT NICIODATA. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Iun 16, 2008 2:54 pm | |
| Niic la al meu Mario nui place |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Lun Iun 16, 2008 7:22 pm | |
| Nu am stiut si chiar azi am facut ficatel ,dar nu mai iau nici eu |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13637 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Iun 17, 2008 10:31 am | |
| eu cand i-am dat prima data ficat nu la vrut,acum ii place foarte mult |
|
 | |
MIHAELA 73

Numarul mesajelor: 4796 Varsta: 39 Localizare: Tirgu-Neamt Roma Italy Stare de spirit: tot ceea ce este frumos DESPRE NOI: mama Mihaela,tati Cristi,copii:Mihai si Mario Cristian Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Iun 17, 2008 9:58 pm | |
| eu lui mario ii dau prosciuto cotto (fetele din italia stiu despte ce vb)sau sunca presata de curcan am luat o gaina din magazin(pollo ruspante),cam asa ceva, care spunea ca e crescuta fara chimicale si nu am stiut ca inauntru avea maruntaiele in afara de intenstine,cind am curatat pipota nu am gasit nici urma de mincare era curata ca palma,stau sa ma gindesc si eu ca proasta ce minkare a mincat gaina aceea |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iun 18, 2008 5:10 pm | |
| Fetelor dar cu carnea de porc cum stati ,eu nu i am dat deloc ,nu stiu daca ar fi voie la craciun cand taiem porcul ,pe atunci o sa avem 2 ani 1/2 asa ca poate ca o sa incerc. Dar nici noi nu prea mincam porc mai mult vita si pui |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iun 18, 2008 8:04 pm | |
| eu iam dat deja carne de porc si nu au fost probleme |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 21, 2008 7:34 am | |
| I-ai dat carne de porc?Si? As incerca si eu.Dar parca imi e teama. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 21, 2008 7:34 pm | |
| Da,desigur ca i-am dat sarmale din carne de porc,snitel,si tocanita nu au fost probleme |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13637 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Iun 22, 2008 1:54 pm | |
| eu nu i-am dat carne de porc doar vita,imi e frica sa-i dau |
|
 | |
marinela_marin

Numarul mesajelor: 535 Varsta: 30 Localizare: CONSTANTA Data de inscriere: 09/06/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Sam Iun 28, 2008 12:57 am | |
| Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dupa atingerea varstei de 1 an, copilul face un salt calitativ de dezvoltare. Capacitatea de a comunica verbal cu membrii familiei incepe sa se formeze, copilul investigheaza liber, pe propriile picioare "mediul ambiant", se perfectioneaza procesele de digestie si cele metabolice, dentitia se completeaza pana la 2 ani.
La aceasta varsta, se fixeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata, fapt de mare importanta pentru starea de sanatate de mai tarziu. Parintii trebuie sa impuna copiilor cele mai corespunzatoare si sanatoase obiceiuri alimentare.
Acestea sunt:
asigurarea unui program regulat al pranzurilor; intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide; evitarea bauturilor dulci la culcare(acestea favorizeaza devoltarea cariilor dentare); evitarea consumului de lichide intre mese(acestea scad apetitul); evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate intre mese, ele scad de asemenea apetitul; se vor folosi o data sau de doua ori pe zi, la sfarsitul meselor principale; evitarea fortarii copilului la masa; evitarea manevrelor de stimulare a acceptarii alimentelor prin oferirea de distractii in timpul mesei (aceasta poate duce la un comportament nevrotic fata de alimentatie). Se va permite copilului sa-si selecteze alimentele, dar cu mare grija de a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata.
Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana.
Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Se foloseste oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite (omleta, jumari, ochiuri cu grasime) nu sunt indicate pentru copii mici.
Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii prin continutul crescut de gelatina si lipide.
Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului. Ficatul, rinichiul, inima si chiar creerul (dat peste varsta de doi ani) au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale (Fe, Ca, etc). Grasimile se vor da sub forma de: unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise la aceasta varsta slanina, untura si seul. Mezelurile sunt greu de digerat, prea condimentate, usor alterabile si se interzic copiilor mici. Sunca de Praga se poate administra copiilor peste 1 an si 6 luni – 2 ani. Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici(1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, tomatele, ardeii. Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Usturoiul, ceapa si alte condimente vegetale nu se recomanda in alimentatia copiilor mici, de preferat sa se foloseasca legumele in stare proaspata, si mai putin sub forma de conserve.
Fainoasele date copilului mic vor consta din: paine, mamaliguta, orez, paste fainoase, prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi.
Dupa varsta de 1 an, copilul va fi invatat sa manance singur la masa. In jurul varstei de 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita cu succes partial, poate sa tina o cana in mana sau cand da sa bea, ridica cana spre cap, decat sa coboare capul si se murdareste. Parintii trebuie sa accepte aceste imperfectiuni ale manualitatii si sa incurajeze deprinderea de catre copil a autoalimentarii. Nu rareori copii, "menajati", supraprotejati necesita administrarea alimentelor de catre o persoana pana la varsta de scoala.
Daca insa i se ofera pasibilitatea de antrenare, in jurul varstei de 2 ani copilul va manca singur corect sau aproape corect. Copilul la varsta de 1-3 ani va avea 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.
Consecintele alimentatiei dezechilibrate sau ale tehnicilor inadecvate sunt:
anemia hipocroma la copii alimentati in principal cu lapte si produse lactate cu fainoase; cariile dentare, de "biberoane", la cei care continua sa foloseasca biberonul sau beau la culcare lichide dulci; anorexia neurogena care apare la copii alimentati intr-o atmosfera stresanta; obezitatea prin exces de calorii (fainoase); parazitozele intestinale, mai frecvente la copii alimentati neigienic sau care, sunt lasati sa "ciuguleasca" in cursul zilei cu mainile murdare. |
|
 | |
Anca

Numarul mesajelor: 13591 Varsta: 34 Localizare: jud. Brasov Joburi/Distractii: cadru didactic DESPRE NOI: mama Anca si fetita Sara Data de inscriere: 16/05/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Iun 29, 2008 9:33 pm | |
| si eu i-am dat carne de porc, slaba. nu au fost probleme, ii place si ii mai dau din cand in cand, chiar daca gatesc pentru ea mai mult pui sau curcan sau peste. vita nu prea mancam nici noi, asa ca nu ii prea dau! |
|
 | |
Anca

Numarul mesajelor: 13591 Varsta: 34 Localizare: jud. Brasov Joburi/Distractii: cadru didactic DESPRE NOI: mama Anca si fetita Sara Data de inscriere: 16/05/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Dum Iun 29, 2008 9:35 pm | |
| ficatelul de pui sau iepure in schimb ii place, ii dau de la 10 luni! |
|
 | |
e_daria

Numarul mesajelor: 177 Varsta: 33 Localizare: Iasi (pacurari posta) DESPRE NOI: mami ela, bebita - daria Data de inscriere: 01/07/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Iul 03, 2008 10:54 pm | |
| of iriss27 draga te inteleg perfect doamne cat chin am avut cu daria tareeeee mofuroasa a fost daca nu il place ceva scuipa si is face greata ce ne-a salvat pe noi a fost sucurile naturale de fructe si legume, de la 2 ani papa bine de tot ma sperii cere mancare ceia ce pana acum cand era vb de mancare plangea papam de toate si mezeluri ma feresc de ele dar daca papam la masa ii dau si ei dar nu mult. |
|
 | |
marinela_marin

Numarul mesajelor: 535 Varsta: 30 Localizare: CONSTANTA Data de inscriere: 09/06/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Iul 03, 2008 11:03 pm | |
| si lui tania ii place ficatelu si piptul de pui de fapt ea nu face nazuri la nimim mititica |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Vin Iul 04, 2008 6:03 am | |
| Marinela,incerca sa iid ai mancarica pe la ora 20 apoi la nanii lapticul.Poate va dormi mai bine.Cred ca esti o fericita ca papa Daria,sper sa fie si la noi la fel.La cate nazuri face Isa acum!!!!! |
|
 | |
lavinia

Numarul mesajelor: 1419 Varsta: 31 Localizare: bucuresti, titan Joburi/Distractii: plimbarile cu ingerasul meu alexandra Stare de spirit: implinita ca sotie si mamica DESPRE NOI: mama-lavinia tati-laurentiu comoara lor alexandra maria Data de inscriere: 14/07/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Iul 15, 2008 9:53 pm | |
| Alexandra mea papa cam de toate.nu exista sa treaca 2-3 zile sa nu pape ciorbita sau supica plus mancare.adica tocanita, pilaf, broccoli, spanac, carne sa fie cat mai multa.in schimb ea nu mai bea lapte deloc si nici dulciurile nu ii plac. |
|
 | |
e_daria

Numarul mesajelor: 177 Varsta: 33 Localizare: Iasi (pacurari posta) DESPRE NOI: mami ela, bebita - daria Data de inscriere: 01/07/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mar Iul 15, 2008 9:57 pm | |
| vai nici nu stii cat sunt de fericita am fost la munte si a mancat 2 bucati de gratar cat palma ::: am fost scocata acum nu e zi sa nu pape ciorbita eu ii fac cu bors de casa vreau sa zic cat am fost plecata nu a papat ciorbit a luni cand am ajuns acasa a cerit ciorbita :face: sunt tare multumita doamne sa o tina tot asa |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 16, 2008 6:43 am | |
| Ce ma bucur cand va citesc! Fetite papacioase,nu mofturoase ca Isa mea! |
|
 | |
Iony

Numarul mesajelor: 9590 Varsta: 24 Localizare: aproape de marea mediterana/Craiova Joburi/Distractii: plimbarile/studierea Bibliei Stare de spirit: mereu binedispusa/optimista DESPRE NOI: mami IONY, bb FABIO, bb2 ANTONIO
 Data de inscriere: 07/06/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 16, 2008 6:47 am | |
| si fabio la fel ...nu este pretentios deloc mananca cam orice.mai nou acum.....cand ii vine foame se duce la cosul cu fructe si isi ia ce vrea el si papa,cel mai mult ii plac merele,perele si nectarinele sanatate la toti copii |
|
 | |
Anca

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 16, 2008 3:08 pm | |
| Sara nu mi-a mancat mai nimic ieri si azi, incepem si noi sa facem mofturi, vad!! daca nu ar fi laptele ar ramane nemancata! off! |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 16, 2008 3:14 pm | |
| poate sunt devina dintisorii Anca!asa patesc si eu cu al meu cand se apropie sa iasa |
|
 | |
Anca

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 16, 2008 10:48 pm | |
| si eu cred ca sunt dintii, in plus azi a avut diaree, draguta de ea!! |
|
 | |
marinela_marin

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Mier Iul 23, 2008 11:43 pm | |
| | Stefytza a scris: | | Marinela,incerca sa iid ai mancarica pe la ora 20 apoi la nanii lapticul.Poate va dormi mai bine.Cred ca esti o fericita ca papa Daria,sper sa fie si la noi la fel.La cate nazuri face Isa acum!!!!! | multumesc mult stefy dar lapticu apoi la cat sa il dau eu il dadeam la 10 si mancarica la 18 o sa tin cont si iti promit ca o sa incerc te puuuuuuuuuuuuuuup esti o dulce |
|
 | |
medyflor

Numarul mesajelor: 6826 Varsta: 35 Localizare: Ploiesti Joburi/Distractii: Dansul,plimbarile si bebe Stare de spirit: O femeie fericita si implinita! DESPRE NOI: Mama: Flory(Medy) Tata:Luci Bebe:Mihaita si Alex-Stefan Data de inscriere: 30/05/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Iul 24, 2008 12:17 am | |
| Si noi am mancat carnita de porc si nu au fost probleme |
|
 | |
fluturas

Numarul mesajelor: 1486 Varsta: 44 Localizare: Rosiori de Vede DESPRE NOI: Cristina si Alex Darius Data de inscriere: 05/07/2008
 | Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Iul 24, 2008 12:35 pm | |
| Eu nu o sa-i dau curand carne de porc,chiar daca e nu e grasa tot e greu digerabila si pentru adulti ....raman la pui,curcan ,vitel si peste pentru Alex. |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani Joi Iul 24, 2008 5:04 pm | |
| nici eu nu am de gand,puiul ramane de baza dar si celelalte,peste,vita |
|
 | |
| | Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani | |
|