| | Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? | |
|
|
| Autor | Mesaj |
|---|
ramona

Numarul mesajelor: 276 Varsta: 33 Localizare: Mangalia DESPRE NOI: Ramona Ionela - mama,Cosmin Petru - copil 1 & Albert Fabian - copil 2 Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 8:47:09 | |
| De ce trebuie sa dormim? Raspunsul la aceasta intrebare nu este cunoscut in totalitate, dar am observat cu totii cum lipsa somnului si a odihnei duce de multe ori la stari de irascibilitate, la epuizare fizica si la probleme de memorie.
Somnul, factor de echilibru al organismului, este esential pentru copii. El joaca un rol foarte important in crestere, hormonul de crestere fiind secretat in somn. Pe parcursul orelor de somn, toate experientele si cunostintele acumulate i se imprima copilului in memorie. In concluzie: dezvoltarea fizica si mentala a copilului depinde in foarte mare masura de somn.
Studiile in domeniu iau in considerare doua tipuri de somn:
* Somnul profund, lent, calm, cand musculatura se destinde complet si ne odihnim; * Somnul paradoxal, rapid, cand visam. ATENTIE! Acest somn este foarte important deoarece este strans legat de activitatea creierului, memorie si echilibrul organismului.
Somnul profund variaza de la o forma usoara pana la cea mai adanca. Pe durata noptii, somnul trece prin mai multe cicluri care includ somn profund usor, apoi din ce in ce mai adanc, urmat de somnul paradoxal si vise. Intre aceste cicluri exista si perioade de asa-zisa "trezire". La un copil, ciclul dintre stadiile de somn profund si paradoxal si posibila trezire, ocupa intre 50-60 de minute. O data cu inaintarea in varsta, acest ciclu creste la 90 de minute. Bebelusii isi petrec aproape 1/2 din somn visand, dar aceasta perioada descreste o data cu varsta, ajungand ca in adolescenta (ca si adultii) sa aiba doar 20% din somn ocupat de vise. Somnul profund ocupa, in general, prima parte a noptii, iar cel paradoxal este mult mai lung, mai ales in cazul bebelusilor. ATENTIE! Este foarte important sa respectam ritmul biologic de somn, caracteristicile si evolutia lui. De aceea, un copil trezit prea devreme dimineata (privat de o parte din somnul paradoxal) va avea mult de suferit si normal este sa incercam sa-l culcam cat mai devreme seara (pentru a elimina aceasta problema). La fel, este bine sa lasam bebelusul sa se agite, sa rada sau sa gangureasca in somn (bineinteles ca aceasta nu se aplica si in cazul cosmarurilor prelungite), caci el viseaza si apoi va trece la perioada de somn profund . Daca il luam in brate, il confuzam, el va ajunge sa confunde aceste perioade de somn si ii stricam ritmul biologic de somn. Din acest motiv se recomanda ca bebelusul sa fie culcat separat, eventual in camera si in patutul lui, ca sa nu fim tentati ca la fiecare miscare si suspin sa-l luam in brate. Cand va avea nevoie de hrana sau va voi sa fie schimbat, va stii el cum sa va anunte prin tipete sau plans adevarat.
Copiii sunt diferiti si au nevoie de un numar diferit de ore de somn. Un nou-nascut poate dormi intre 16 si 24 de ore, un copil de 1 an 14 ore, cel de 3 ani, aproape 12 ore. Majoritatea copiilor mai mici de 6 luni dorm de 3-4 ori in timpul zilei, de la 6 la 12 luni dorm de 2 ori/zi, si deobicei, intre 3-4 ani, renunta complet la somnul de peste zi.
Unele studii sugereaza urmatoarele intervale de somn pentru copii/zi:
* 1 saptamana: 16 ore si 1/2, incluzand 4 perioade de somn peste zi; * 1 luna: 15 ore si 1/2, incluzand 3 perioade de somn peste zi; * 3 luni: 15 ore, incluzand 3 perioade de somn peste zi; * 6 luni: 14 ore si 1/4, incluzand 2 perioade de somn peste zi; * 9 luni: 14 ore, incluzand 2 perioade de somn peste zi; * 12 luni: 13 ore si 3/4, incluzand 2 perioade de somn peste zi; * 18 luni: 13 ore si 1/2, incluzand 1 perioada de somn peste zi; * 2 ani: 13 ore, incluzand 1 perioada de somn peste zi; * 3 ani: 12 ore, incluzand 1 perioada de somn peste zi; * 4 ani: 11 ore si 1/2, fara somn peste zi; * de la 5 la 9 ani: 10-11 ore, fara somn peste zi; * de la 10 la 15 ani: 9-10 ore, fara somn peste zi.
Alte surse sugereaza urmatoarele limite de somn pentru copii:
* pana la 1 luna: 20-23 de ore/zi; * la 1 luna: 18-20 de ore/zi; * la 4 luni: 16-18 ore/zi; * la 8 luni: 14-16 ore/zi; * la un an: 13-15 ore/zi: * la 3 ani: 11 ore/zi.
Somnul in cazul nou-nascutului este fractionat datorita perioadelor de supt ziua si noaptea, dar el se echilibreaza dupa primele 3-4 luni. Copilul va avea la aceasta varsta in jur de 10-12 ore de somn noaptea si restul le va acumula pe parcursul zilei. Deobicei aceste perioade de somn de peste zi nu mai sunt necesare dupa 3 ani. |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13637 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 12:09:37 | |
| al meu doarme noapte 10-11 ore si ziua o singura data 2,3 ore,eu zic ca e suficient pentru varsta lui |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 14:42:23 | |
| Si Isa doarme noaptea 10 ore si zua 2 reprize a cate 1 ora si 30 min. |
|
 | |
sevi_80

Numarul mesajelor: 9051 Varsta: 32 Localizare: constanta Stare de spirit: o mamica implinita si o sotie fericita DESPRE NOI: eu sevi:tati melvin:fetitele melis si selyn Data de inscriere: 22/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 14:54:17 | |
| melis doarme acum ca a inceput gradinita de la 21.30 pana la 7 dimineata apoi la pranz de la 13-15
si selyn mai tot timpul mai ales noaptea se trezeste doar o data |
|
 | |
MIHAELA 73

Numarul mesajelor: 4796 Varsta: 39 Localizare: Tirgu-Neamt Roma Italy Stare de spirit: tot ceea ce este frumos DESPRE NOI: mama Mihaela,tati Cristi,copii:Mihai si Mario Cristian Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 17:34:42 | |
| noi ne culcam seara la 22,30 si ne trezim la 10 dimineata,iar dupa masa e sarbatoare daca dormim 1.30 min,o jum de ora de somn si e ca nou |
|
 | |
fluturas

Numarul mesajelor: 1486 Varsta: 44 Localizare: Rosiori de Vede DESPRE NOI: Cristina si Alex Darius Data de inscriere: 05/07/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 17:40:45 | |
| noaptea doarme de cele mai multe ori 9-10 ore si ziua de la 2 ore si jumatate -3 poate si mai mult. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 18 Sept - 17:45:26 | |
| | sevi_80 a scris: | melis doarme acum ca a inceput gradinita de la 21.30 pana la 7 dimineata apoi la pranz de la 13-15
si selyn mai tot timpul mai ales noaptea se trezeste doar o data |
exact asa dorm si ai mei desigur in afar de sambata seara cand este permis culcarea cu o ora mai tarziu |
|
 | |
Claudia

Numarul mesajelor: 16843 Varsta: 30 Localizare: Baicoi, PH Joburi/Distractii: Inginer / Sa imi petrec timpul cu Vlad si cu tati lui! Stare de spirit: Cea mai fericita mamica si sotie! DESPRE NOI: mami Claudia, tati Florin si baietelul Vlad Data de inscriere: 08/06/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 19 Sept - 8:20:41 | |
| Al meu se culca in fiecare zi la 22. Dimineata se trezeste in jur de 7.30, mai rar il apuca ora 9. Peste zi mai doarme cam 2 ore, mai rar 3. _________________ Claudia mami si Vlad Stefan (5 martie 2007)  |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Sam 20 Sept - 16:01:23 | |
| Al meu cred ca depaseste 13 ore pe zi ,e somnoros tare! |
|
 | |
e_daria

Numarul mesajelor: 177 Varsta: 33 Localizare: Iasi (pacurari posta) DESPRE NOI: mami ela, bebita - daria Data de inscriere: 01/07/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mar 23 Sept - 10:53:31 | |
| 2 ani
La doi ani, copilul încă mai încearcă să evite regulile și încă se mai opune mersului la culcare. Pur și simplu, nu vrea să renunțe la o tine sau la ziua fascinantă care se apropie de sfârșit. Ce e de făcut? Stabilește ritualuri și rutine pentru mersul la culcare. E cel mai bun mod să te asiguri că va adormi când are nevoie.
Nu toți copiii au nevoie de la fel de mult somn. În general, 12 - 13 ore de somn pe zi sunt suficiente la 2 ani. În general, vor dormi cam 11 - 12 ore noaptea, restul fiind un pui de somn în timpul zilei de 1-2 ore.
La vârsta aceasta copiii au un talent deosebit să refuze să meargă la culcare. Dacă însă ești consecventă în fiecare zi în ceea ce privește regulile de somn și rutina stabilită, îți vei învăța copilul să adopte o „igienă” a somnului și îți vei ușura mult sarcina. Iată și câteva sfaturi:
Adoptă un ritm mai liniștit după cină. Dacă tu însăți încetinești ritmul, copilul va merge la culcare mai liniștit. Cititul, cântatul și jocurile liniștite sunt mai indicate decât alergatul. De multe ori taților le place să se lupte și să se agite cu copiii, insă nu este cazul pentru așa ceva înainte de culcare.
Asigură o rutină pentru culcare scurtă, dar simpatică. Băița, spălatul pe dințișori, mersul la toaletă nu trebuie să dureze mai mult de jumătate de oră. Dacă durează mai mult, copilul va începe să devină agitat, iar tu vei deveni la rândul tău frustrată.
Probabil copilul va refuza să meargă la culcare, chiar dacă nu de fiecare dată. Fii fermă și consecventă în aplicarea regulilor pentru somn.
Copiii nu au nevoie de camera lor pentru somn. De fapt, mulți dintre copiii de această vârstă dorm mult mai profund dacă este și altcineva în cameră. Cel mai bun coleg de cameră ar fi un alt copil, de 3 - 5 ani. Copiii mai mari dorm de obicei foarte bine, în ciuda forfotei din jur.
Sfat: Lasă o carte sau orice altă jucărie silențioasă în patul copilului, ca să se poată distra cu ea pentru o vreme după ce se trezește. Copilul nu va înțelege conceptul de "prea devreme", dar îi vei putea spune să rămână în cameră până când se luminează de ziuă sau până te aude că spui tu "bună dimineața" (sau orice altă expresie similară).
3 ani
În medie, copilul de 3 ani doarme cam 12 ore pe zi. Aceasta înseamnă de obicei 10 - 11 ore pe noapte, plus o repriză de somn în timpul zilei de 1-2 ore. Totuși, durata reprizei de somn variază mai mult la vârsta de 3 ani decât la copiii de 2 ani, unii începând chiar să renunțe la somnul de zi. La 3 ani, micuțul tău are nevoie de mai mult sau mai puțin somn, în funcție de cele întâmplate pe parcursul zilei, de starea de sănătate, de schimbările de program, sau de orice alte schimbări prin care poate trece. Indiferent cât de mult doarme în mod normal copilul tău, este exact cantitatea de care are nevoie.
La 3 ani copilul duce o viață foarte ocupată, din cauza perfecționării aptitudinilor verbale și a imaginației vivide. În timpul nopții toate acestea pregătesc terenul pentru vise și uneori coșmaruri extrem de realiste. Între 3 și 7 ani mulți dintre copii au coșmaruri și acest lucru este normal în această etapă de dezvoltare. Nu poți, și nici nu e indicat să îți dorești să previi apariția acestora; ele îl vor ajuta să facă față provocărilor din timpul zilei. În schimb, îl vei putea ajuta să se liniștească seara, păstrând simplă și calmă rutina de dus la culcare.
Sfat: Dacă copilul adoarme greu fără lumini aprinse, montează un potențimetru la comutator și lasă-l să ajusteze singur cât de multă lumină dorește. Laudă-l de fiecare dată când scade intensitatea luminii, și în câteva săptămâni va avea nevoie de o lumină foarte slabă. Sau, micșorează treptat puterea becului de-a lungul a câteva săptămâni.
pampers.ro |
|
 | |
florina

Numarul mesajelor: 1817 Varsta: 30 Localizare: Costinesti,Constanta Stare de spirit: Fericita si implinita cu familia mea DESPRE NOI: Rares-Mihai ,nazdravanul lui Flory si al lui Ionut Data de inscriere: 24/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 10 Oct - 13:19:13 | |
| Rares doarme noaptea de la 23.00 la 9.00 si la pranz inre 2-3 ore,deci adunat are 12-13 ore de somn,e foarte bn zic eu |
|
 | |
chry1

Numarul mesajelor: 14738 Varsta: 34 Localizare: SIBIU Stare de spirit: Mereu pusa pe glume,incerc sa fiu mereu optimista. DESPRE NOI: Eu sunt Cristina,tati Cristian,si printesa Eliza.

Data de inscriere: 03/06/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Sam 18 Oct - 19:03:23 | |
| Noi dormim de pe la 22 seara pana al 9-10 dimineata,si la amiaza in general o ora jumatate.Eu zic ca e bine,sta bine cu somnul, |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13637 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Sam 18 Oct - 21:21:53 | |
| sta chiar foarte bine mai ales noaptea |
|
 | |
chry1

Numarul mesajelor: 14738 Varsta: 34 Localizare: SIBIU Stare de spirit: Mereu pusa pe glume,incerc sa fiu mereu optimista. DESPRE NOI: Eu sunt Cristina,tati Cristian,si printesa Eliza.

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Dum 19 Oct - 14:25:51 | |
| Mersi,dar am omis sa zic ca la ora 5 se trezeste bea lapticul si ne culcam la loc. |
|
 | |
micka27

Numarul mesajelor: 107 Varsta: 30 Localizare: braila DESPRE NOI: mami -Mihaela, tati Criss si Mara fetita noastra Data de inscriere: 13/10/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Dum 19 Oct - 15:02:38 | |
| Mara se culca pe la ora 21.30-22 si doarme pana la 6 se trezeste papa lapte si somnic pana la 9-10, apoi dupa-masa doarme de la 13-14 pana la 16-17 depinde |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 5:34:26 | |
| Eliza doarme bine noaptea vad.Isa daca adoarme la 22 la 7 e in picioare.Insa peste zi doarme inca 3 ore in doua reprize. Mara si tu faci nani destul. |
|
 | |
Allynuca

Numarul mesajelor: 460 Varsta: 33 Localizare: Iasi Stare de spirit: Don't worry! Be happy! DESPRE NOI: Alina, Gabi si Theo-Alexandru Data de inscriere: 26/06/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 6:52:20 | |
| Theo doarme de la 22.30 -23 pana la 8-9 dimineata, cu o mica pauza pe la 3 dimineata, cand bea putin laptic. somnul de peste zi nu il sare niciodata, si dureaza in general de la o ora si jumatate pana la 3 ore. |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 12:34:08 | |
| Fetele sunt asa de fericita de vineri nu s-a trezit deloc noaptea,se trezea pe la 5 la laptic,dar vad ca nu se mai trezeste,da Doamne sa o tina tot asa. |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 12:45:27 | |
| poate ca atunci Cris cand se trezea avea ea ceva ca si al meu de altfel |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 12:54:16 | |
| ba nu ca se trezea pentru laptic,special pentru el. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 15:40:33 | |
| Sigur pentru laptic,ca Isa.Poate a papat mai bine in cursul zilei Chry. |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 23 Oct - 17:28:22 | |
| Vaaaaaaaaai de mine eu innebunesc ca nu papa in timpul zilei,cine stie ce motiv o fii,care e,multam Doamne. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 5:41:49 | |
| Pai din cauza asta se trezeste Chry,ca nu papa . |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 7:37:40 | |
| Ieri am cobit ca nu s-a mai trezit deloc,si azi,s-a trezit la 7 la laptic,dar ma bucur ca adoarme imediat la loc. |
|
 | |
corina28

Numarul mesajelor: 2304 Varsta: 31 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: familia mea Stare de spirit: fericita si implinita DESPRE NOI: minunea noastra Alessia-Nicoleta si mami Corina. Data de inscriere: 26/03/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 9:11:18 | |
| noi incercam sa nu ne culcam mai tirziu de 10 seara acum de cind mergem la gradi,daca as lasa-o ar dormi si 12 ore ,la capitolul asta sta bine,deci cam 9-10 ore pe noapte si peste zi inca 2ore jumate. |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 11:42:55 | |
| e foarte bine Corina cat doarme |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 14:28:31 | |
| eu zic ca intre 10-12 ore e suficient,sau zic prea mult?Ma refer noaptea/ |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 24 Oct - 15:08:49 | |
| 10 ore e suficient noaptea |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Dum 23 Noi - 12:46:44 | |
| de ceva timp doarme exact 10 ore noapte si ziua 2 ore jum 3,destul de bine |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Lun 24 Noi - 5:50:49 | |
| 10 ore?Destul destul de mult Cosminel! |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Lun 24 Noi - 22:12:51 | |
| da,mai ales noaptea a inceput sa doarma foarte bine |
|
 | |
florina

Numarul mesajelor: 1817 Varsta: 30 Localizare: Costinesti,Constanta Stare de spirit: Fericita si implinita cu familia mea DESPRE NOI: Rares-Mihai ,nazdravanul lui Flory si al lui Ionut Data de inscriere: 24/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Lun 24 Noi - 22:46:55 | |
| Bravo Cosminel esti baiat mare acum |
|
 | |
chira

Numarul mesajelor: 5520 Varsta: 35 Localizare: Bucuresti DESPRE NOI: mama Mariana, tata Vali si printesa Chira Elena
Data de inscriere: 03/12/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 4 Dec - 23:38:17 | |
| Chira doarme cam 12 ore noaptea, iar peste zi cam 2 ore, de cateva zile nu ma mai anunta cand se trezeste la pranz, sta in patut si isi gaseste ea ce sa faca pana ma duc eu...si nu stiu cat a dormit... |
|
 | |
dodoandreea

Numarul mesajelor: 2922 Varsta: 34 Localizare: resita Stare de spirit: vesela DESPRE NOI: mama DELIANA tata VALI si copiiil MARIO-VALENTIN ANDREI si ANA-MARIA Data de inscriere: 09/10/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 4 Dec - 23:43:19 | |
| Mario doarme cam 10-11 a;teori si 12 ore noaptea si ziua mai doarme vreo 3-4 ore |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 5 Dec - 8:14:41 | |
| Doarme destul Chira.Isa doarme noaptea 9 ore si ziua 3,in 2 reprize. |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 5 Dec - 12:00:59 | |
| Eliza doarme 10-12 ore,si la amiaza intre o ora jumate doua |
|
 | |
Claudia

Numarul mesajelor: 16843 Varsta: 30 Localizare: Baicoi, PH Joburi/Distractii: Inginer / Sa imi petrec timpul cu Vlad si cu tati lui! Stare de spirit: Cea mai fericita mamica si sotie! DESPRE NOI: mami Claudia, tati Florin si baietelul Vlad Data de inscriere: 08/06/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 5 Dec - 13:55:31 | |
| Vladutz doarme noaptea 10-11 ore si ziua intre 1,5 - 3 ore. _________________ Claudia mami si Vlad Stefan (5 martie 2007)  |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Sam 13 Dec - 6:05:30 | |
| Vad ca au cam acelasi program copii nostrii.,Adica adunate orele cam la fel le dorm toti. |
|
 | |
DianaJidavu

Numarul mesajelor: 1891 Varsta: 37 Localizare: Cluj-Napoca Joburi/Distractii: muzica,fotografiile,florile, calatoriile Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: Diana-mama, Alexandru (Dumitru)-puiutul lui mami si tati, Mircea-tata Data de inscriere: 02/06/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Lun 8 Iun - 15:01:50 | |
| Alex doarme noaptea intre 10-11 ore, iar ziua 2-3 ore intr-o singura repriza. Atat doar ca adoarme tarziu, la ora 23. banuiesc ca asta se va schimba din momentul in care va merge la gradinita. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mar 9 Iun - 7:11:14 | |
| Da Diana,isi va schimba programul sigur. |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mar 9 Iun - 12:51:23 | |
| Cosmin noaptea doarme cam in jur 9-10 ore si la pranz 2-3 ore,destul de bine |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mar 9 Iun - 15:09:32 | |
| Eliza in jur de 8:30-9 ore noaptea si la amiaza intre o ora jumate si 3 ore dar nu mereu |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mier 10 Iun - 5:41:29 | |
| Isa doarme cam 10 ore noaptea si 2,3 la pranz. |
|
 | |
Noxa_Kitty

Numarul mesajelor: 4502 Varsta: 24 Localizare: Constanta Stare de spirit: Free your mind and your ass will follow ;)) DESPRE NOI: Elena, mamica Alesiei - Stefania si a lui Darius - Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mier 10 Iun - 10:35:08 | |
| Stefi, doarme 3 ore neintrerupte?? Alesia inca are doua somnicuri pe timpul zilei, primul de la 10 la 12 si al doilea de la 15 la 17, iar noapte doarme de la 22 la 6/ 6:30. Ne rupe dimineata, ca se trezeste asa devreme!!! |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mier 10 Iun - 13:42:08 | |
| Pai acum de cand mergem la plaja doarme cate 3 ore neantrerupte. |
|
 | |
chry1

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mier 10 Iun - 14:43:44 | |
| | Noxa_Kitty a scris: | Stefi, doarme 3 ore neintrerupte?? Alesia inca are doua somnicuri pe timpul zilei, primul de la 10 la 12 si al doilea de la 15 la 17, iar noapte doarme de la 22 la 6/ 6:30. Ne rupe dimineata, ca se trezeste asa devreme!!! |
Si doarme si noaptea fara sa se trezeasca Elena,dak doarme ziua de 2 ori?
| Stefytza a scris: | | Pai acum de cand mergem la plaja doarme cate 3 ore neantrerupte. |
Te cred si eu ca-ti doarme 3 ore de la aerul ala,si apa,si joaca,si eu vreaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuu |
|
 | |
Claudia

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Mier 10 Iun - 15:22:15 | |
| Vladut doarme pe noapte in jur de 10 ore si dupa-amiaza oscileaza, de la o ora pana la 3 ore.... depinde... _________________ Claudia mami si Vlad Stefan (5 martie 2007)  |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Joi 11 Iun - 13:08:38 | |
| cam atat doarme si Cosmin |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 12 Iun - 5:59:51 | |
| Alaltaieri a dormit de la ora 13 la ora 17,20!!! |
|
 | |
Noxa_Kitty

Numarul mesajelor: 4502 Varsta: 24 Localizare: Constanta Stare de spirit: Free your mind and your ass will follow ;)) DESPRE NOI: Elena, mamica Alesiei - Stefania si a lui Darius - Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? Vin 12 Iun - 10:31:02 | |
| Da, neintrerupt doarme, se mai trezeste sa bea apa si dupa la nani iar. Aseara am fost si noi la plaja si ne-am intors pe la 21, am spalat-o si somn de voie pana la 8 dimineata, cand am trezit-o eu sa plecam pana undeva si acum iar doarme! |
|
 | |
| | Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil? | |
|