|
|
| Autor | Mesaj |
|---|
patricia2006

Numarul mesajelor: 336 Varsta: 27 Localizare: bologna Joburi/Distractii: mamica de printesa Stare de spirit: optimista Data de inscriere: 23/03/2008
 | Subiect: Alaptare Joi 27 Mar - 10:55 | |
| Studiile demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii la urechi. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.
Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un lucru natural - nu este neaparat un lucru usor. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului. Iata in continuare cateva informatii si sfaturi care va pot ajuta de-a lungul acestui drum. Beneficiile alaptarii pentru copil
alaptatul este cel mai natural si hranitor mod de a contribui la dezvoltarea copilului dumneavoastra
studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au o probabilitate mai mica de a dezvolta boli iar daca acestea apar totusi, efectele sunt mai moderate
studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au mai putine sanse de a suferi de infectii la urechi (otite) si diaree
copiii nascuti prematur care beneficiaza de alaptare naturala au un grad de inteligenta (IQ) mai ridicat decat prematurii alimentati cu biberonul
alaptatul ofera copilului siguranta emotionala datorita contactului-la-piele. Acest contact intim intre mama si copil reducand stressul prin care trec noi nascutii la trecerea de la lumea sigura a uterului mamei la lumea înconjuratoare.
activitatea propriuzisa de supt a sugarului, ii ajuta la dezvoltarea muschilor si oaselor faciale
copii alaptati la san au sanse mai mici de a dezvolta infectii respiratorii, diabet sau limfoame
incidenta alergiilor la copiii care au fost alaptati la san mai putin de sase luni este de 7 ori mai mare decat la cei care au fost alaptati natural mai mult de 6 luni
copiii alaptati la san au o sansa de 10 ori mai mica sa fie internati in spital in primul an de viata decat la cei alaptati cu biberonul
alaptatul la san a copiilor pe perioda de un an sau mai mult, reduce cu 50% riscul diabetului
copiii alaptati la san au o sansa de 3 ori mai mica sa moara in primele luni (asa numitul "sindrom de moarte subita al nou-nascutului")
copiii alaptati la san au o sansa de 4 ori mai mica sa contacteze infectia care produce meningita
deficienta vitaminei A este micsorata la copiii alaptati la san |
|
 | |
patricia2006

Numarul mesajelor: 336 Varsta: 27 Localizare: bologna Joburi/Distractii: mamica de printesa Stare de spirit: optimista Data de inscriere: 23/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Joi 27 Mar - 10:56 | |
| Beneficiile alaptarii pentru mama producerea constanta a laptelui ajuta la arderea caloriilor, ajutand mama sa redevina mai usor la forma dinaintea sarcinii
hormonul prolactina - care stimuleaza producerea laptelui matern - are un efect minunat de relaxare si de stimulare a instinctelor materne
femeile care alapteaza isi reduc riscul de cancer premenstrual mamar, al celui cervical si al osteoporozei
alaptatul la san reduce considerabil cheltuielile financiare legate de cresterea copilului |
|
 | |
patricia2006

| Subiect: Re: Alaptare Joi 27 Mar - 10:58 | |
| Pentru mine alaptarea a fost ceva superb. pur si simplu ma relaxam cand ii dadeam piept. Am fost norocoasa cam avut si ca e a supt. Eu am alaptat-o pe paty pana la 14 luni . Si acum cateodata am melanconia acelor clipe. |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Joi 27 Mar - 11:03 | |
| Bravo Patrici! Buna tema. Eu ama laptat pana la 8 luni cand a luat bibe si nu a mai vrut tatica. |
|
 | |
michelle

Numarul mesajelor: 43 Varsta: 27 Localizare: Bucuresti Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Sam 29 Mar - 0:52 | |
| noi facem aproape 8 luni si inka papam titika,cred k este cel mai bunptr bebele nostru...sincer |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Sam 29 Mar - 10:31 | |
| Asa este.Isa nu lua in greutate si de la 6 luni i-am dat si lapte praf. |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Lun 31 Mar - 14:55 | |
| eu am alaptat pana la 10 luni jumate, a fost f usor de intarcat am auzit undele mamici care se chinuie f rau cu intarcarea copiilor lor, la noi a fost f usor, i-am dat lapte praf pana la 1 an si 2 luni, iar acum suntem pe lapte alimentar... |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Lun 31 Mar - 16:13 | |
| Eu am alaptat pana la 9 luni jumate , dar de la 6 luni i-am dat si lapte praf , in completare . Bb a luat frumos si constant in greutate . |
|
 | |
analis

Numarul mesajelor: 2456 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Vesela...! DESPRE NOI: mami Carla /tati Adrian/Andra-Analis/Antonio Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Sam 5 Apr - 14:29 | |
| Eu am alaptat-o pe Analis pana la 10luni.Cand am dus-o la cresa s-a dus toata imunitatea ei.I-am facut vaccinul antigripal si i-am distrus toata imunitatea.Pot spune ca o am racita in permanenta de 4 luni. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alaptare Dum 6 Apr - 8:43 | |
| Off,mititica1 Lasa mami ca se face ea bine! |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Dum 6 Apr - 9:29 | |
| eu am alaptat pana la 11 luni dat sa racit si intre timp ,a facut si alergie ,dupa ce sa mai zic a fost dezastru ,sa mai revenit dupa o cura in salina si la mare .dupa care am dat doua doze de imunogrop |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13635 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Dum 6 Apr - 15:27 | |
| Eu am alaptat doar 5 luni si de atunci ii dau lapte praf |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Dum 6 Apr - 23:07 | |
| si eu am alaptat cam pana la 3 luni ..cand mi-a facut colicile....si mi-a refuzat sanul...apoi doar cu lapte muls...am mers pana la 6 luni si completare cu humana...acum e super mancacioasa..mi-a parut rau ca a refuzat..dar probabil facea prea mare efort cand tragea la lapte...si avea mai puternice crampele...nu stiu...asta e.felicitari mamicilor care au reusit mai mult. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alaptare Lun 7 Apr - 7:42 | |
| Lasa Valicuta ca se face e a mare si cu lapte praf.Nasa mea de cununie a alpatat baiatul 1 an jumatate.Vreau sa zic ca a stat de 3 ori in spital cu el si nu mai stiu de cate ori a fost racit.Si se mai zice ca au imunitate daca ii alaptezi. Mai depinde si de organismul lor. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Lun 7 Apr - 17:06 | |
| din pacate si noi tot..... cu lapte praf. n-a vrut san si ....pace ! dar e tare frumos si armonios dezvoltat . Stefitza.e adevarat ca primeste copilulu imunitate,dar aceasta trebuie educata.si cum poti sa-o educi cel mai bine ? prin boala,din pacate. laptele de mama ofera copilului si o imunitate a aparatului digestiv,care este un mare avantaj fata de laptele formula . dar ... nu-i un capat de lume nici alaptarea artificiala . |
|
 | |
analis

Numarul mesajelor: 2456 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Vesela...! DESPRE NOI: mami Carla /tati Adrian/Andra-Analis/Antonio Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Lun 7 Apr - 22:29 | |
| Alaptatul este o problema in ziua de astazi pentru anumite mamici care nu doresc sa-si alapteze puii ca sa nu li se lase sanii,desi au lapte.Unele mamici nu au dar isi doresc sa alapteze. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alaptare Mar 8 Apr - 10:55 | |
| Da,au probleme estetice unele mamici! |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Mar 8 Apr - 10:59 | |
| da,din pacate. mi-e imi pare rau ca m-am putut alapta,de fapt m-a vrut sa i-a deloc sanul in gurita,asta e motivul. nu mi-ar fi pasat ca mi se lasa sanii sau ca ma trezea noaptea din 2 in 2 ore..... |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Mar 8 Apr - 12:03 | |
| pai da se zice ca laptele de mama e cel mai bun!!! :arrow: |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Mar 8 Apr - 20:24 | |
| chiar ca este cel mai bun ! se adapteaza varstei copilullui,nevoilor lui,de ex. dimineata are alta consistenta,seara e altfel... este gratis,intotdeauna cald,la indemana... are anticorpi... in plus alaptarea o ajua pe mama cu eliminarea mai rapida a lohiilor,la coborarea uterului ,o ajuta sa slabeasca mai repede... uite cate avantaje !!! :queen: |
|
 | |
MIHAITZA29

Numarul mesajelor: 13635 Varsta: 33 Localizare: Turnu Magurele Stare de spirit: fericita ca am un baietel superb DESPRE NOI: mami Mihaela,tati Catalin si minunea noastra Cosmin Andrei Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Mier 9 Apr - 10:30 | |
| Anali ai perfecta dreptate mai ales in privinta slabitului........cat am alaptat slabisem repede iar de cand nu am mai alaptat pot sa spun ca m-am ingrasat am luat 3 kg |
|
 | |
MIHAELA 73

Numarul mesajelor: 4790 Varsta: 39 Localizare: Tirgu-Neamt Roma Italy Stare de spirit: tot ceea ce este frumos DESPRE NOI: mama Mihaela,tati Cristi,copii:Mihai si Mario Cristian Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Mier 9 Apr - 22:41 | |
| eu una nu am slabit ,din contra trebuia sa maninc mincare buna si sa fiu atenta la ce maninc ca sa am laptele bun l-am alaptat pe mario 4 luni si o saptamina dar intre timp incepusem sa ii dau si lapte praf deoarece vroia sa manince din 2 in 2 ore |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Joi 10 Apr - 22:53 | |
| nu se satura saracutul...... lasa ca si laptele praf e bun ! |
|
 | |
MIHAELA 73

Numarul mesajelor: 4790 Varsta: 39 Localizare: Tirgu-Neamt Roma Italy Stare de spirit: tot ceea ce este frumos DESPRE NOI: mama Mihaela,tati Cristi,copii:Mihai si Mario Cristian Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Vin 11 Apr - 20:37 | |
| as fi vrut sa ii dau mai mult ,cind mi l-apus prima data la sin am inceput sa pling in hohote,primul biat nu a vrut sa suga deloc. in legatura cu siinii ,eu aveam o laptarie cind ii dadeam lapte ,iar acuma au dat inapoi si sunt tot mici,cit mi-am dorit sa ramin si eu sinii mai mari |
|
 | |
petruta

Numarul mesajelor: 3923 Varsta: 32 Localizare: bucuresti Joburi/Distractii: asistenta medicala Stare de spirit: o mamica fericita DESPRE NOI: mama: Petruta, tatal: Viorel, copilul: Leonardo Gabriel Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Dum 13 Apr - 2:49 | |
| eu l-am alaptat 10 luni jumate pe gabita...nu ca nu ar mai fi vrut el dar ma dureau f tare sani si musca f tare... |
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Alaptare Dum 13 Apr - 5:46 | |
| cred si eu Petruta ca te musca,ca au niste dinti ascutitti.......... |
|
 | |
Noxa_Kitty

Numarul mesajelor: 4502 Varsta: 24 Localizare: Constanta Stare de spirit: Free your mind and your ass will follow ;)) DESPRE NOI: Elena, mamica Alesiei - Stefania si a lui Darius - Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Dum 13 Apr - 9:21 | |
| Eu o alaptez. Am avut si noi probleme la inceput caci nu aveam sfarcurile formate si imi facuse rani in carne vie. A trebuit sa imi pun "mameloane" de silicon, tragea foarte aspru. Nu mai zic, pana mi s-au desfundat canalele m-a muls mama, cam o saptamana, si plangeam de durere, aveam vanatai pe sani. Daca nu era mama langa mine nu cred ca mai alaptam fata. Si eu mi-am dorit foarte mult sa o alaptez. |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alaptare Dum 13 Apr - 10:53 | |
| Ce bine ca ai reusit! Se vede ca o alaptezi,arata foarte bine! |
|
 | |
Noxa_Kitty

Numarul mesajelor: 4502 Varsta: 24 Localizare: Constanta Stare de spirit: Free your mind and your ass will follow ;)) DESPRE NOI: Elena, mamica Alesiei - Stefania si a lui Darius - Gabriel Data de inscriere: 05/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Mier 16 Apr - 13:12 | |
| Da, doctora ei de fam e cu capul. Nu ii place cum arata - la 5.100 kg si 59 cm. Ea vroia sa aibe cu 200 grame mai mult!!! Cand am auzit... :() :() :() |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Mier 16 Apr - 13:14 | |
| asa e si doctora mea .mereu are ceva de comentat.nu o inteleg ce vrea de la mine |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Mier 16 Apr - 14:53 | |
| Vor perfectiunea...sau poate de plictiseala... |
|
 | |
simo

Numarul mesajelor: 518 Varsta: 29 Localizare: Dej, jud.Cluj Joburi/Distractii: Profesor Stare de spirit: mereu fericita Data de inscriere: 29/03/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Mier 16 Apr - 15:44 | |
| Off doctorii astia.........eu am alaptat-o pe Ariana 3 luni jumate ca pe urma nu a mai vrut deloc sa suga, cred ca nu mai era bun laptele |
|
 | |
Stefytza

| Subiect: Re: Alaptare Mier 16 Apr - 16:34 | |
| S-a facut mare si cu laptic praf.Uite ce frumusica e Ariana! Daca avem laptic bine,daca nu ce sa facem? Doctorii astia sunt nebuni.Isa mea e sub greutate cu 800 gr.Asta e.Recuperam noi. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Joi 17 Apr - 7:46 | |
| dia mea e peste...hi hi..nu cu mult cu vreo 300 g...dar eu zic ca e bine... |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Joi 17 Apr - 10:27 | |
| Sa fie sanatoasa, Vali, asta e cel mai important. |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Joi 17 Apr - 10:54 | |
| |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Lun 5 Mai - 12:40 | |
| Eu cateodata ma sperii cand face mofturi si nu vrea sa suga, zic ca nu mai e bun laptele, dar ea se alinta...   |
|
 | |
julia22

Numarul mesajelor: 7641 Varsta: 31 Localizare: cluj napoca Joburi/Distractii: mamici active Stare de spirit: mereu aproape de tine:)) DESPRE NOI: mama IULIA tati CRISTIAN si piticul TONY-CRISTIAN Data de inscriere: 02/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Lun 5 Mai - 12:58 | |
| Elena pina ce se satura si nu plange de foame e bun laptele,este test pt a afla cat de gros este ,pt linistea ta poti face ,dar eu zic sa stai linistita atita timp cat e ok si doarme |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Lun 5 Mai - 20:36 | |
| Ea nu plange decat cand ii e fomita sau cand ma vrea langa ea, n-am probleme, asa am zis si eu!!   |
|
 | |
Andrea27

Numarul mesajelor: 5678 Varsta: 31 Localizare: Gherla/Plymouth Joburi/Distractii: Internet/Familie Stare de spirit: Vesela....prietenoasa DESPRE NOI: Eu: Andrea..tati:Liviu...si comoara noastra IULIA Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Mier 7 Mai - 22:19 | |
| Sa stiti ca sunt geloasa pe fetele care au alaptat si alapteaza.....Eu nu am reusit treaba asta decat 2 zile jumate.....nu stiu ce s-a intamplat dar lapte aveam sa alaptez 3 copii nu 1....dar nu mai iesea din san...m-am muls si eu si mama cu bunica....manual cu 2 pompe NIMIC....am ajuns la spital la ginecologie...asistentele cu mana cu pompe NIMIC....nici macar un strop....sanii tari ca piatra FIERBINTI.....ce sa mai zic...jale pe capu meu....Am luat tratament...si Iulia a crescut cu lapte praf.......la 6 luni jumate avea 8500gr.... :() :() :() _________________ •Alaturi de un prieten adevarat este cu neputinta sa ajungi la neznadejde. – Honore de Balzac |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Lun 12 Mai - 13:51 | |
| andreea si eu am avut probleme cu alaptatul..din primele zile m-am muls si-i dadeam cu biberonul pt ca aveam lapte dar alexia nu vroia sa suga.....urla din gura de sarpe cand o puneam la san....si uite asa m-am muls cateva luni zi si noapte ca nu mai puteam de oboseala numai ca sa bea alexia laptik de la mine.toate astea pana intr-o zi cand am incercat s-o pun pe alexia din nou la san cum faceam in fieacare zi dealtfel si din ziua respectiva si pana acum in prezent suge....si sunt tare bucuroasa ca n-am renuntat la laptikul meu.dar experienta cu mulsul m-a epuizat sincer...andreea poate ti-au fost infundate canalelesi de aceea n-ai reusit.stiu cum e sa ai lapte si sa nu beneficieze micutul de el.dar lasa ca e la fel de bine si cu lapte praf.sunt la fel de sanatosi ca si ceilalti alaptati natural.cel putn prietenele mele care le-au dat piticilor lapte praf au avut copii lafel de sanatosi ca pitica mea si inca putin mai grasuti:)pupici |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Mier 14 Mai - 10:17 | |
| Si eu am avut probleme in prima saptamana, am avut noroc ca am avut-o pe mama langa mine care ma mulgea zi si noapte de aveam vanatai pe sani, acum sunt ok si fata mea tot laptic de la mine papa!!!   |
|
 | |
julia22

| Subiect: Cat timp alaptam? Sam 17 Mai - 19:11 | |
| Alimentatia la sanul mamei este cea mai buna pentru puiul de om, este un adevar care nu mai cere demonstratii si care, in acelasi timp, a fost amplu argumentat. Pana la 5-6 luni, pruncul nu mai are nevoie de nici un aliment. Sanul mamei ii ofera TOT, elemente nutritive, hormoni de crestere, vitamine, anticorpi, confort, dragoste. In plus, este comod si ieftin pentru familie. Dupa aceasta varsta, insa, sanul celei mai iubitoare fiinte nu mai este indeajuns de hranitor. De aceea, de la 5-6 luni incepe diversificarea alimentatiei, in legatura cu care parintii isi pun o sumedenie de intrebari. Cand este bine sa incepem diversificarea alimentatiei sugarului? In luna a 6-a de viata, deci dupa implinirea varstei de 5 luni. Se poate incepe si de la 4 luni, in cazul sugarilor grasi si mancaciosi, si atunci cand mama lui nu are san suficient. Cu ce se incepe introducerea alimentelor solide?
- de obicei legumele sunt pe primul loc;
- fructele le fac insa concurenta;
- pentru copilul alimentat mixt sau artificial, se potriveste bine si o masa cu fainoase cu lapte, in special pentru sugari.
In ce ordine si sub ce forma se ofera alimentele de diversificare?
- se introduce la masa de pranz supa si piureul de zarzavat care vor
inlocui progresiv o masa de lapte. Este de preferat ca la inceput, sa se administreze cu lingurita, supa strecurata, ca apoi, zarzavaturile sa fie pasate si subtiate cu zeama de la supa. Dupa ce sugarul s-a obisnuit cu acest fel, supa si piureul vor fi imbunatatite cu 1 lingurita ulei sau unt, eventual putin fainos (gris,taitei,orez);
- piureul de fructe se va introduce treptat la masa de la ora 10
(mere, banane, caise, piersici). La inceput piureul se va servi simplu, apoi cu adaos de fainos (biscuit ras, pesmet sau orez fiert). Treptat piureul de fructe va inlocui masa de lapte;
- branza de vaci se poate introduce treptat in piureul de fructe sau
piureul de zarzavat, cand sugarul s-a obisnuit deja cu primele doua feluri;
- carnea fiarta (pasare, vita, vitel), data prin masina sau fin
tocata, se introduce in piureul de legume sau in supa. Se poate da la inceput, o lingurita de carne la 2-3 zile, apoi 2-3 lingurite pe zi la 2 zile interval;
- galbenusul de ou (de gaina), fiert tare, se introduce - pasat - in
piureu sau in supa, putin cate putin, pana se ajunge la 2-3 galbenusuri pe saptamana;
- fainoasele pot fi oferite sugarului (insa cele fara gluten pana la 6 luni) in supa de legume sau,eventual, in piureul de fructe.
Ce alimente sunt de preferat?
- la indemana oricui sunt alimentele proaspete, preparate din materii
prime cat mai "curate"; vor fi deci preferate legumele cultivate pe pamant ingrasat natural si nu cele din serele sau gradinile suprasaturate cu poluanti;
- deosebit de valoroase, atat nutritiv cat si ca garantie a puritatii
chimice sunt preparatele industriale pentru sugar, binenteles cele verificate si aprobate de Ministerul Sanatatii. Aceste produse exista pe piata sub forma legumelor, fructelor, sucurilor, amestecurilor cu carne, cerealelor simple sau in amestec cu lapte sau cu fructe. In Romania, ele sunt mai putin folosite, factorii limitanti fiind lipsa unei experiente si a unei traditii in utilizarea lor, precum si pretul, care este destul de ridicat. Ele au insa cateva avantaje certe: regulamentele de fabricare sunt foarte stricte, deci ele au compozitie si structura standardizate, nu au adaos de substante chimice, fiind prelucrate termic, sunt verificate microbiologic si toxic. Prin marea varietate a acestor produse, se poate asigura o alimentatie diversa si in acest fel apreciata de copii. Produsele gata preparate pentru sugari sunt recomandate special in concedii, excursii, iesiri la iarba verde, cand pot fi folosite cu mult succes si siguranta pentru sanatatea copilului. De asemenea, sunt folositoare pentru mamele care lucreaza, care, deci, nu mai pot acorda la fel de mult timp bucatariei si incercarii de a achizitiona produse sigure si proaspete din piata, timpul ramas preferand sa-l foloseasca pentru a fi efectiv in mijlocul familiei;
- nu este de preferat monotonia alimentara. Astfel, in prepararea
supei si a pireurilor de legume, clasicul cartof devine si mai util prin asociere cu radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina). Un adaos moderat de rosii, ardei si de frunze verzi (spanac, loboda, laptuci, patrunjel, leustean, stevie) este binevenit mai ales in prevenirea anemiei;
- nu se vor da sugarilor capsuni si cirese (pericol de alergie),
fasole, varza, vinete, mazare (produc balonari si crampe abdominale).
In concluzie, ce ar fi bine sa nu uite parintii:
- alimentele se introduc treptat;
- orice aliment nou se introduce inaintea administrarii laptelui;
- nu se administreaza simultan doua alimente noi; se asteapta ca fiecare sa fie introdus cu rabdare;
- copilul sa fie sanatos cand i se da un aliment nou;
- spalarea legumelor si fructelor se va face in mai multe ape.
Acestea nu se vor pastra mult timp in apa pentru a nu-si pierde vitaminele;
- alimentele sa fie proaspete. Se pastreaza cel mult 24 ore la
frigider dupa preparare sau, in cazul alimentelor gata preparate pentru sugari, conform indicatiilor de pe etichete;
- fierberea indelungata distruge mineralele si vitaminele;
- se prefera fierberea inabusita in vapori de apa (in oala cu presiune);
- se prefera introducerea alimentelor numai cu lingurita;
- numarul de mese pentru sugarul de peste 4 luni va fi in numar de cinci;
- respectarea personalitatii copilului, rabdarea si ingaduirea
cunoasterii reciproce sunt de mare insemnatate. Sa nu intelegem prin aceasta acceptarea compromisului, de exemplu, crezand ca numai asa "ii place copilului", sa permitem excesul de lapte sau de fainoase in detrimentul legumelor, al oului, al fructelor.
O data cu introducerea alimentelor solide, educatia copilului capata valente noi:
- participarea copilului la masa incepe cu jocul cu lingurita, in
incercarea de a insoti si a imita manuirea celei cu care parintele il hraneste;
- masa trebuie sa fie un prilej de bucurie prin evenimentul pe care
il reprezinta, prin faptul ca este un moment de relatie personala privilegiata, de colaborare intre copii si parinti. Este evident ca zdranganirea jucariilor sau alte chipuri de distragere a atentiei nu au nimic de-a face cu adevarata placere, cu trairea autentica a clipei.
|
|
 | |
MIHAITZA29

| Subiect: Re: Alaptare Dum 18 Mai - 8:26 | |
| ei i-am dat decat 5 luni ca am mai avut putin si nu mai vroia deloc,asa ca l-am trecut pe lapte praf si parca i-a placut mai mult,de ce pt ca ii curgea mai repede si la san trebuia sa munceasca si obosea |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Alaptare Dum 18 Mai - 10:47 | |
| Eu am alaptat 11 1/2 si nu a mai vrut ,ca mai dadeam ,dar sa obisnuit cu biberonul |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Dum 18 Mai - 19:26 | |
| Eu alaptez inca si sper sa mai alaptez ceva de-acum incolo... |
|
 | |
julia22

| Subiect: Re: Alaptare Lun 19 Mai - 14:21 | |
| |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: Alaptare Lun 19 Mai - 14:23 | |
| f bine faci kitty eu amj alaptat doar 2 saptamani |
|
 | |
Andrea27

Numarul mesajelor: 5678 Varsta: 31 Localizare: Gherla/Plymouth Joburi/Distractii: Internet/Familie Stare de spirit: Vesela....prietenoasa DESPRE NOI: Eu: Andrea..tati:Liviu...si comoara noastra IULIA Data de inscriere: 04/04/2008
 | Subiect: Re: Alaptare Lun 19 Mai - 18:45 | |
| Sunteti niste norocoase cele care alaptati.....eu doar 2 zile jumate.....eu vroiam si Iulia la fel dar nu iesea laptele...si aveam lapte pt 3 copii nu pt unu... _________________ •Alaturi de un prieten adevarat este cu neputinta sa ajungi la neznadejde. – Honore de Balzac |
|
 | |
Noxa_Kitty

| Subiect: Re: Alaptare Lun 19 Mai - 21:00 | |
| Imi pare rau sa aud asta, fetelor!! Dar uite ca aveti copii mari si sanatosi!! |
|
 | |
|