| | SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT | |
|
| Autor | Mesaj |
|---|
Andreea

Numarul mesajelor: 15007 Varsta: 25 Localizare: Arad DESPRE NOI: mama:Andreea
bebe:Alexandru-Andrei
Data de inscriere: 08/07/2008
 | Subiect: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Joi Iul 17, 2008 9:31 am | |
| De ce ar scutura sau zdruncina cineva un copil? Frustrarea, stresul si oboseala ii fac pe unii parinti sa cedeze impulsului de a-l scutura violent pe micut in special cand acesta plange inconsolabil. Si de cele mai multe ori efectul e cel scontat, copilul tace. Din pacate poate fii si ultima oara cand parintele isi mai aude copilul plangand. Cand cineva scutura un bebelus cu forta, capul copilului se roteste incontrolabil pentru ca muschii gatului nu sunt bine dezvoltati si nu-i pot oferi suport. Creierul se misca in interiorul scalpului producand rupturi de vase de sange si nervi, ce duc la hemoragie si la imflamarea lui. Interactia normala cu copilul, sa zicem saltatul pe genunchi nu produce SBS insa joaca mai dura de atat poate. Parintele arunca copilul in aer si-l prinde sau il lasa sa cada pe perne, in pat... spre deliciul micutului. Momentul este amuzant pentru amandoi insa se poate transforma intr-o tragedie.
Din nefericire efectele SBS sunt ireversibile si cauzeaza moartea in cele mai multe cazuri. Copii care supravietuiesc pot suferii consecinte grave: -pierderea vederii -pierderea auzului -dificultati in vorbire si in activitatea de invatare -probleme de atentie si de memorie -hematom (colectare de sange intre creier si craniu) -edem cerebral (imflamarea creierului) -hemoragie oculara -desprindere de retina -fracturi la nivelul toracelui si a capului, depinand de modul cum a fost tinut copilul -paralizie -retard mintal -coma -moartea
Simptomele SBS sunt: -ochii sticlosi -convulsii -iritabilitate -pupile fixe -somnolenta -dificultati in respiratie -voma -capul intors complet intr-o parte -umflarea capului
In cazurile de SBS, durata si forta cu care copilul a fost scuturat, numarul episoadelor determina gravitatea consecintelor. Din pacate cazurile care ajung la urgente sunt prea grave, iar cele care ar putea fii prevenite sunt greu de depistat. Medicul nu poate sa-si dea seama decat cand e prea tarziu. Depinde de parinti, de cei care au grija de bebelusi si de noi toti ca aceste cazuri sa nu existe.
Daca stiti pe cineva care isi scutura cu violenta copilul sau care se joaca cu el mai dur, cel putin incercati sa le explicati cat de periculos este sa o faca. _________________ 
Ultima editare efectuata de catre andreea86 in Vin Noi 28, 2008 3:40 pm, editata de 1 ori |
|
 | |
andreea28

Numarul mesajelor: 640 Varsta: 32 Localizare: Oradea Joburi/Distractii: distractia mea zilnica e plimbatul cu caruciorul Stare de spirit: optimista, vesela, visatoare DESPRE NOI: Andreea si Darius, puiul meu scump Data de inscriere: 19/07/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Sam Iul 26, 2008 9:57 am | |
| Doamne fereste! Nu stiam de toate astea. Dintr-o joaca ii poti face micutului un rau ireparabil. |
|
 | |
tania

Numarul mesajelor: 14083 Varsta: 27 Localizare: ancona-satu mare DESPRE NOI: mama:tania tata:simone bebe:arianna si melissa Data de inscriere: 25/03/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Dum Iul 27, 2008 2:04 pm | |
| nici eu nu am auzit niciodata nimic din toate astea dar e bine de stiut.cred ca se refera la bebe mici mici si nu la copilasi de peste un an |
|
 | |
Andreea

| Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Lun Aug 04, 2008 8:18 am | |
| DA. Se refera la bebeii mai micuti. Nici eu nu am stiut pana nu am citit. Este foaret bine de stiut. _________________  |
|
 | |
sorina

Numarul mesajelor: 26 Varsta: 25 Localizare: cluj-napoca Data de inscriere: 30/06/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Lun Aug 04, 2008 8:46 am | |
| |
|
 | |
Vizitato Vizitator

| Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Lun Aug 11, 2008 1:21 pm | |
| Groaznic Andreea multumim de topic...e bine de stiut |
|
 | |
Andreea

| Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Vin Noi 28, 2008 1:44 pm | |
| Ati auzit la stiri ca in america daca se observa ca un copilas a murit din cauza scuturarii parintele face inchisoare _________________  |
|
 | |
Claudia

Numarul mesajelor: 16839 Varsta: 30 Localizare: Baicoi, PH Joburi/Distractii: Inginer / Sa imi petrec timpul cu Vlad si cu tati lui! Stare de spirit: Cea mai fericita mamica si sotie! DESPRE NOI: mami Claudia, tati Florin si baietelul Vlad Data de inscriere: 08/06/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Vin Noi 28, 2008 1:46 pm | |
| Off, Andreea, este cutremurator, auzisem de aceste lucruri, dar e bine-venit articolul.... Dumnezeu sa ne fereasca de asa ceva! _________________ Claudia mami si Vlad Stefan (5 martie 2007)  |
|
 | |
fluturas

Numarul mesajelor: 1486 Varsta: 44 Localizare: Rosiori de Vede DESPRE NOI: Cristina si Alex Darius Data de inscriere: 05/07/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Vin Noi 28, 2008 3:01 pm | |
| Si eu vazusem la Tv chestia asta cu zgaltaitul si m-am speriat...cat a fost mic nu am avut impulsuri din astea..acum ma mai enerveaza si ma abtin cu greu... |
|
 | |
Stefytza

Numarul mesajelor: 16254 Varsta: 32 Localizare: Constanta Stare de spirit: Foarte fericita!!!!! DESPRE NOI: Stefy mamica de Isabela-Ioana. Data de inscriere: 24/03/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Dum Noi 30, 2008 4:41 am | |
| Fluturas,mai trebuie sa facem cate o pauza de relaxare din cand in cand sa ne calmam un pic.Doamne fereste de asa ceva! |
|
 | |
ramonna

Numarul mesajelor: 344 Varsta: 33 Localizare: brasov Stare de spirit: intotdeauna energie la maxim DESPRE NOI: Mama - Ramona, TATA - Andrei, INGERASUL - Andreea Roxana Data de inscriere: 20/12/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Sam Ian 24, 2009 10:46 pm | |
| andreea m-ai uimit! chiar nu stiam. doamne fereste! |
|
 | |
LUS80

Numarul mesajelor: 2 Varsta: 31 Localizare: SFANTU-GHEORGHE DESPRE NOI: MAMICA-ELENA SI INGERASUL MEU LARISA-GIULIA Data de inscriere: 21/01/2009
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Vin Feb 20, 2009 12:51 pm | |
| groaznic sa ii faci asa ceva la un bebe care nu stie saracutu sa se apere.el plange saracutu ca asa stie el sa comunice la varsta asta. :no: |
|
 | |
cornelia.matyas

Numarul mesajelor: 3699 Varsta: 33 Localizare: cluj-napoca Stare de spirit: fericita DESPRE NOI: mama:cornelia, tati:robert, fetita:alexia-roxana Data de inscriere: 15/04/2008
 | Subiect: Re: SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT Vin Feb 20, 2009 12:54 pm | |
| da stiam de acest sindrom...in Statele Unite se face o campanie foarte intensa de multi ani pentru a avertiza mamele si nu numai de acest sindrom.poate nu ar strica si la noi macar niste pliante de informare... |
|
 | |
| | SINDROMUL SI URMARILE BEBELUSULUI SCUTURAT | |
|